یادداشت

منطقه ویژه اقتصـادی بیرجند، دروازه طلایی اقـتـصاد شـرق ایـران «قسمت اول»

حسین زارعی، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی بیرجند:

تاریخچه:

یکـی از راهکارهای اسـاسـی بـه منظور ایجـاد مزیت‌های رقابتی انتخاب مناطق بالقوه مستعد بـرای ایجـاد شـرایط منـاسب جهـت فعـالیت واحدهای اقتصادی می‌باشد. درهمین راستا طرح ایجاد منطقه ویژه اقتصادی استان خراسـان جنوبی در برنامه چهارم توسعه مطرح و به تصویب هیئت محترم وزیران رسید و در سال 1389 توسط مجلس محترم شورای اسلامی تصویب و به تأیید شورای محترم نگهبان رسید.

پایگاه خبری سما

منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی به عنوان یکی از بزرگترین مراکز مهم در حال توسعه شرق ایران و موتور محرک توسعه اقتصادی استان خراسان جنوبی به دلیل برخورداری از مزایای ویژه و موقعیت جغرافیایی، وسعت کافی و استعدادهای منحصر به فرد و قرار گرفتن در حلقه طلایی کریدور بین المللی ترانزیت شمال شرق – جنوب شرق، دسترسی به بازارهای بزرگ افغانستان و کشورهای آسیای میانه و ظرفیت های تجاری و اقتصادی فراوان،جایگاه ممتازی را برای نقش آفرینی در عرصه اقتصاد ملی و بین المللی دارا می باشد.

این منطقه با اخذ مصوبات هئیت محترم دولت و مجلس محترم شورای اسلامی ، در دو سایت مرکزی (به مساحت 730 هکتار) و مرزی (به مساحت 100 هکتار) با کاربری عام (صنعتی، تجاری، خدماتی ) به عنوان تنها منطقه ویژه اقتصادی کشور است که دارای یک قطعه منفصله در نقطه صفر مرزی مستقر در مرز رسمی ماهیرود (میل 78) می باشد.

ایران و موتـور محرک توسعـه اقتصادی استان خراسان جنوبی به دلیل برخـورداری از مزایـای ویـژه و موقعیت جغرافیـایی، وسعت کافـی و استعـدادهای منحصـربه‌فرد و قرار گرفتن در حلقه طلایی کریدور بین المللی ترانـزیت شمال شرق – جنوب شرق، دسترسی به بازارهای بزرگ افغـانستـان و کشـورهـای آسیـای میـانـه و ظرفیت‌های تجاری و اقتصادی فراوان، جایگاه ممتـازی را برای نقش‌آفرینی در عـرصه اقتصاد ملی و بین‌المللی دارا می‌باشد.

این منطقه با اخذ مصـوبات هئیت محترم دولت و مجلس محتـرم شورای اسلامی، در دو سـایت مرکـزی (به مسـاحت 730 هکتار) و مرزی (به مساحت 100 هکتار) با کاربری عام (صنعتی، تجاری، خدماتی ) به عنوان تنها منطقه ویژه اقتصادی کشور است که دارای یک قطعه منفصله در نقطه صفر مرزی مستقر در مرز رسمی ماهیرود (میل 78) می باشد.

مسـاحت 100 هکتار) با کاربـری عـام (صنعتی، تجاری، خدماتی) به عنـوان تنها منطقه ویـژه اقتصادی کشور است که دارای یک قطعه منفصله در نقطـه صفـر مرزی مستقـر در مرز رسمـی ماهیرود (میل 78) می‌باشد.

منطقه ویژه اقتصـادی بیرجند در 12 کیلومتری شهرستان بیرجند در مرکز ثقل محور ترانزیتی چابهار- زاهدان- بیرجند- مشهد- سرخس (خط ارتباطی بندر مهم چابهار در جنوب شرقی ایران و سرخس در همسایگی تعدادی از کشورهای CIS ) و مسیـر تـرانزیتـی بنـدرعبـاس افغـانستـان می‌تواند با برقـراری ارتباط تجـاری صنعتـی و خدماتی با کشورهای آسیای میانه و افغانستـان با فرصت‌های طلایی (افغانستان کشوری در حال بازسازی و رو به رشد است و بازار رف بسیاری از محصولات و فرآورده‌ها را در حال حاضر و آینده به خود اختصاص می‌دهد) همچون بندر تجاری خشک در اقتصـاد کلان کشور نقش مهمی ایفا نماید.

اهداف تشکیـل منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی

اهداف کلی منطقـه با عنایت به قانـون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی جمهـوری اسلامی ایران مصوب  1384/09/05 وآیین نامه اجرایی آن به شرح ذیل می‌باشد:

* جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی.

* ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و ارتقای سطح اشتغال در استان و کشور.

* کاهش هزینـه‌های تولید به منظـور ورود به بازارهای رقابتی جهانی.

* ایجاد عرصه فعالیت‌های تولیدی و تجاری جهت افزایش صادرات کالا و ارائه بهینه خدمات برای حضور فعال در بازارهای منطقه‌ای و بین المللی.

* اجرای سیاست‌های توسعه منطقه‌ای و ایجاد قطب‌های اقتصادی و صنعتی.

* ارتقـاء سطـح تکنـولوژی و بهـره‌گیـری از فناوری‌های برتر و نوین اقتصادی.

* فراهم نمـودن زمینـه استراتـژی نوین برای توسعه و گسترش منطقه به منظور افزایش تولید و صادرات

* پـردازش کالا یا ایجـاد تغییرات در آن بـرای تحصیل ارزش افزوده با استفاده از امکانات بالقوه.

* مزیت‌های قانونی سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی

* فراهم بودن امکانات خرید یا واگذاری زمین به منظـور ساخت و ساز و فعالیت‌های صنعتی، تجاری، اداری و خدماتی در منطقه.

* فعـالیت در منطقه ویـژه اقتصادی بیرجند به صورت جامـع تعریف شـده و امکان فعالیت کاربرهای مختلف صنعتـی در کنار فعـالیت‌های تجاری اداری و خدماتی فراهم گردیده است.

* ایجاد صنایع تولیدی بسته‌بندی و خطوط مونتاژ در منطقـه با بهره‌گیـری از ارزش افـزوده جهت * انتقال تکنولوژی و اشتغال زایی.

* فراهم نمودن امکانات ذخیره سازی و عرضه مواد نفتی و مشتقات آن و ترانزیت به مبادی خروجی.

* امکان برگـزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی و تخصصـی به منظور شناخت منطقه و ارتقای سطح دانش تولیدکنندگان و متخصصین.

* امـکان استقـرار نمایندگـی دانشگاه‌هـای بین‌المللی.

* امکان ایجاد شعب ارزی بانک‌ها به منظور ارائه تسهیلات لازم و گشایش اعتبارات بانکی و اسنادی برای واردات به بازار منطقه‌ای.

* توجیـه اقتصـادی ایجاد سردخانه جهت نگهـداری کـالاهای سـریـع‌الفسـاد (میـوه، سبـزیجـات، گـل، گیـاه و غیـره، با توجه به استقـرار منطقـه در حاشیـه کویـر و شهرهای گرمسیر کشور.

* صدور مجوزهای قانونی برای ساخت‌وساز، تولیـد، پـردازش، تعمیـر، تکمیـل، تفکیک و بسته‌بندی مواد و کالاهای خارجی برای صادرات و صادرات مجدد و عرضه کالاهای تولید شده مازاد بر ارزش افـزوده به بازار داخلـی مطابق قوانین و مقررات پرداخت حقوق ورودی کالا بر مبنـای مـواد اولیـه وارداتـی بـه کار رفتـه در محصول.

* آزادی کامل ورود و خروج سرمایه سود ویژه و منافع حاصل از فعالیتی اقتصادی و تولیدی برای سرمایه‌های خارجی و سرمایه ایرانیان با منشأ خارجی، مطابق قوانین تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی.

هلدینگ بین المللی سما

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا