اینتـرنت اشیـاءInternet of things (IoT) ( قسمت دوم)
حمیده مولائی مدیرمسئول:
اشاره:
در قسمت پیشین به تعریف اینترنت اشیـاء پرداختیم و ذکر نمودیم که اینترنت اشیاء، شبکهای از دستگاههـای مرتبط با یکدیگـر است که دادهها را با سایر دستگاههای اینترنت اشیاء و فضای ابری متصل و تبادل میکنند، اطلاعات را جمعآوری مـیکننـد و بـا کاربـر و سـایـر دستگاههای متصل به اشتراک میگذارند. سپس به تاریخچه اینترنت اشیاء و اینکه چگونه کار میکند و چرا مهم است پرداختیم. در این شماره نیز به مزایا، معایب، کاربردها، مسـائـل امنیتـی و حـریـم خـصوصـی آن می پردازیم:
مزایا و معایب اینترنت اشیا چیست؟
برخی از مزایای اینترنت اشیا شامل موارد زیر است:
* دسترسی به اطلاعات را از هر نقطه و در هر زمان در هر دستگاهی فعال می کند.
* ارتبـاط بیـن دستگاههـای الکترونیکـی متصل را بهبود می بخشد.
* انتقـال بستههای داده را از طریـق یک شبکه متصل فعال میکنـد، که میتواند در زمان و هزینه صرفه جویی کند.
* حجـم زیـادی از دادهها را از چنـدین دستگاه جمع آوری میکند و به کاربـران و تولیدکنندگان کمک می کند.
* داده ها را تجزیه و تحلیل می کند و میزان داده هایی را که باید به ابر ارسال شود کاهش می دهد.
* وظایف را برای بهبود کیفیت خدمـات یک کسب و کار خودکار می کند و نیاز به مداخله انسانی را کاهش می دهد.
* مراقبت از بیماران و مراقبت های بهداشتی را به طور مداوم و مؤثرتر قادر می سازد. برخی از معایب اینترنت اشیا شامل موارد زیر است:
* با افزایش تعداد دستگاه های متصل، سطح حمله را افزایش می دهد. همانطور که اطلاعات بیشتـر بین دستگـاه ها به اشتـراک گذاشتـه میشود، احتمـال سرقت اطلاعـات محـرمانه توسط هکر افزایش می یابد.
* با افزایش تعداد دستگاه های اینترنت اشیاء، مدیریت دستگاه را چـالش برانگیز میکند. سازمانها ممکن است در نهایت مجبور شوند با تعداد زیادی از دستگاههای اینترنت اشیا سر و کار داشتـه باشنـد و جمـعآوری و مـدیـریت دادهها از همـه آن دستگاهها میتـواند چالشبرانگیز باشد.
* در صـورت وجـود اشکـال در سیستـم، پتانسیل خراب کردن سایر دستگاه های متصل را دارد.
* مشکلات سازگاری بین دستگاهها را افزایش میدهـد، زیـرا هیـچ استاندارد بیـنالمللی سازگاری برای اینترنت اشیاء وجود ندارد. ایـن امـر بـاعث مـی شـود دستـگـاههـای سازندههای مختلف نتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
کاربردهای اینترنت اشیاء
کاربردهای دنیـای واقعی زیـادی از اینترنت اشیاء وجود دارد، از اینترنت اشیا مصرف کننده و اینترنت اشیاء سازمانی گرفته تا تولید و… کاربـردهای اینتـرنت اشیـاء عمودی متعـددی از جمـلـه خـودرو، مـخـابـرات و انـرژی را در بـر می گیرد. بـرای مثال، در بخشهایی که مصـرفکننده هستند، خانههای هوشمند مجهز به ترموستات هوشمند، لوازم هوشمند و گرمایش، روشنایی و وسایل الکترونیکی متصل میتوانند از راه دور از طریق رایانه و تلفنهای هوشمند کنترل شوند.
دستگاه های در قالب لباس های پوشیدنی دارای حسگرها و نرمافزارها میتوانند دادههای کاربر را جمعآوری و تجزیه و تحلیل کنند، پیامهایی را درباره کاربران به سایر فناوریها ارسال میکنند تا زندگی کاربران را آسانتر و راحتتر کنند.
دستگاههای پوشیـدنی همچنین برای ایمنی عمومی استفاده میشوند، به عنوان مثال، با بهبود زمان پاسخدهی اولین واکنشدهنده در مواقع اضطراری با ارائه مسیرهای بهینه به یک مکان یا با ردیابی علائم حیاتی کارگران ساختمانی یا آتشنشانان در مکانهای تهدیدکننده حیات. در مراقبت هـای بهداشتـی، اینترنت اشیـاء به ارائـه دهنـدگان این امکـان را میدهـد تـا بـا استفاده از تجزیه و تحلیل داده های تولید شده، بیـمـاران را بـا دقـت بیـشتـری تحـت نظـر داشته باشند.
بیمارستـانهـا اغلب از سیستـمهای اینتـرنت اشیـاء برای تکمیـل وظایفـی ماننـد مدیریت موجـودی برای داروهـا و ابزار پزشکی استفاده می کنند. برای مثال، ساختمانهای هوشمند میتوانند با استفاده از حسگرهـایی که تعداد ساکنـان یک اتاق را تشخیـص میدهند، هزینـههای انرژی را کاهش دهند.
دما می تواند به طور خودکار تنظیم شود – برای مثال، روشن کـردن تهویه مطبوع در صورتی که حسگرها تشخیص دهند اتاق کنفرانس پر است یا اگر همه افراد در دفتر به خانه رفته باشند، گرما را کم میکند. در کشاورزی، سیستمهای کشاورزی هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء میتوانند به نظارت بر نور، دما، رطوبت و رطوبت خاک مزارع با استفاده از حسگـرهای متصـل کمک کنند. اینترنت اشیاء همچنین در خـودکارسازی سیستمهای آبیاری مؤثر است.
در یک شهر هوشمند، حسگرها و استقرارهای IoT، مانند چراغهای هوشمند خیابان و کنتورهـای هوشمند، میتوانند به کاهش ترافیک، صرفـهجویی در مصرف انرژی، نظارت و رفع نگرانیهای محیطی و بهبود بهداشت کمک کنند.
مسائل امنیتی و حریم خصوصی اینترنت اشیاء
اینترنت اشیاء میلیاردها دستگاه را به اینترنت متصل می کند و شامل استفاده از میلیاردها نقطه داده است که همه آنها باید ایمن باشند. با توجه به سطح حمله گسترده آن، امنیت اینترنت اشیا و حریم خصوصی اینترنت اشیا به عنوان نگرانی های اصلی ذکر شده است. یکی از بدترین حملات اینترنت اشیاء در سال 2016 اتفاق افتاد. بات نت Mirai به ارائه دهنده سرور نام دامنه Dyn نفوذ کرد که منجر به قطعی عمده سیستم برای مدت زمان طولانی شد. مهاجمان با بهرهبرداری از دستگاههای IoT با امنیت ضعیف به شبکه دسترسی پیدا کردند. این یکی از بزرگترین حملات سرویس توزیع شده است که تاکنون دیده شده است و Mirai هنوز در حال توسعه است.
از آنجایـی که دستگاههای اینترنت اشیاء بـه یکدیگر متصل هستند، یک هکر میتوانـد از یک آسیب برای دستکاری تمام دادهها سوء استفاده کند و آن را غیرقابل استفاده کند.
سازندگانی که دستگاه های خـود را بـه طـور مرتـب – یا اصلاً بـه روز نمـی کنند – دستگاه های متصل به اینترنت اشیاء را در برابر مجرمان سایبری آسیب پذیر می کنند. علاوه بـر ایـن، دستگاههـای متصـل اغـلـب از کاربـران میخواهند که اطلاعات شخصی خود را وارد کنند، از جمله نـام، سـن، آدرس، شمـاره تلفـن و حتـی حسـابهـای رسانههای اجتماعی – اطلاعاتـی که برای هکرهـا بسیار ارزشمند است. هکرها تنها تهدید برای اینترنت اشیا نیستند.
حفظ حریم خصوصی یکی دیگر از نگرانی های اصلی است. برای مثال، شرکتهایی که دستگاههای IoT مصرفکننده را تولید و توزیع میکنند، میتوانند از این دستگاهها برای به دست آوردن و فروش اطلاعات شخصی کاربران استفاده کنند.
منبع: www.techtarget.com