نگـاهی بـه یـازده اقتصاد بزرگ جهان
مجید فریدون فر دکتری اقتصاد، مدرس دانشگاه و تحلیل گر بازارهای مالی:
طبـق آخریـن بـرآورد و پیـش بینـی صنـدوق بین المللی پول International Monetary Fund از چشـم انداز تولید نـاخالص داخلـی جهان Gross Domestic Product تا پایان سال جاری، اقتصاد جهان از حدود 100 تریلیون دلار به 150 تریلیون دلار یعنی %5 بیشتر از قبل خواهد رسید. شاخص های اقتصادی نشان می دهد که بصورت اسمی حجم اقتصاد جهان از نگاه تولید ناخالص داخلی حدوداً %5 افزایش خواهد یافت و نرخ تورم به %3 خواهد رسید. این برآورد و برآیند در زمانی بوجود آمده است که از شروع سال جدید میلادی با مخاطراتی برای امریکا و اقتصاد جهان شروع شده است، ورشکست شدن چندین بانک امریکایی، تورم جهـانی، سخـت تـر شدن شـرایـط مالـی و بحران های مسکـن و مواد غذایی در پی ادامه دار شدن جنگ روسیه با اوکراین بوده است.
ابر قدرت های اقتصادی
امـریکـا
امریکا در اولین فهرست اقتصاد بزرگ جهان با حدود %25 از کل اقتصاد جهان در رتبه اول می باشد، که تخمین زده می شود تا آخر سال تولید ناخالص داخلی آن به 27 تریلیون دلار خواهد رسید یعنی حدود یک چهارم اقتصاد جهان و تورم آن زیر %3 پیش بینی می شود و نزدیک به رقم دلخواه اقتصاد امریکا که %2است نزدیک خواهد شد.
چیــن
جایگاه دوم از نظر تولید ناخالص داخلـی با حدود 19 تریلیون دلار تـا آخر امسال، موقعیت اقتصادی خود را ابقاء خواهد کرد که صد البته پیشرفت روزافزون چین در تولیدات و هم پیمان کردن اقتصادهای دیگر کشورها از جمله سیاست های اقتصادی می باشد که در دستور کار چین وجود دارد تا در نهایت بتواند از امریکا پیشی بگیرد.
ژاپــن
سومین اقتصاد بزرگ جهان با تولید ناخالص داخلی 4/4 تریلیون دلار که با وسعت و مساحت کشوری نه چندان زیاد که تقریباً اندازه یک ایالت امریکا می شود، در صنعت و تکنولوژی و فن آوری از پیشگامان عرصه اقتصاد بوده است. تجهیزات حمل و نقل، اتومبیل، صنایع الکترونیک، ماشین آلات الکتریکی، صنایع شیمیایی و فولاد و فلزات غیرآهنی و حتی صنعت نساجی از بزرگترین صادرات ژاپن محسوب می گردد.
آلمــان
چهارمین اقتصاد بزرگ جهان و بزرگترین اقتصـاد اروپا با تولید ناخالصی داخلی تقریباً 4/3 تریلیون دلار که دارای بازار اقتصادی و اجتماعی با نیروی کار مجرب و سرمایه بزرگ و فساد بسیار کم و سطح نوآوری بسیار بالا که در تولید ناخالص داخلی آن %71 به بخش خدمات و %28 به بخش صنعت و %1 به بخش کشاورزی معطوف گردیده است آلمان می باشد. یکـی از بزرگتریـن معضلات اقتصـاد آلمـان که هر ساله بـا آن دست و پنجه نـرم می کند نبود نیروی کار رده پایین یا کارگر است که سعی کرده نیروی کارگر را از ترکیه و کشورهای دیگر تأمین کند، چرا که در کشور آلمان نیروی کار در رده بالا با تحصیلات عالیه و مهارت به وفور دیده می شود که عمدتاً از شهروندان آلمان می باشند. از جمله برندهای معروف آلمانی مرسدس بنز، بی ام و، پورشه، آئودی و فلکس واگن می توان اشاره کرد.
هنـد
اقتصادی پویا و در حال پیشرفت با تولید ناخالص داخلی 3/7 تریلیون دلار که از بریتانیا پیشی گرفته است و براورد میشود تا سالهای آتی بتواند با اولین و دومین اقتصاد جهان رقابت نزدیک داشته باشد. هند هفتمین کشور پهناور جهان و پنجمین اقتصاد بزرگ جهان میباشد که سراغاز پیشترفتهای اقتصادی هند از سال 1991 با تدابیر مانموهان سینگ وزیر دارایی وقت برای خروج کشور از اقتصاد دستوری رقم خورده است که از همان سال قوانین سفت و سخت مالیاتی لغو شدند و قوانین صادرات و واردات تعدیل یافتند به همین دلیل سرمایه گذاریهای خارجی روانه بازار هند شدند و برای این کشور پیشترفتهای بسیاری حاصل گردید. یکی از محاسن پویایی اقتصاد هند همچون چین ، نیروی انسانی انبوه میباشد که کشور را بستر امن و ارزانی برای جذب سرمایه های خارجی میکند. هند در فن اوری اطلاعات و موادشیمیایی و پوشاک و داروسازی و جواهرات توان بسیار بالایی دارد. جالب اینجاست که یکی از بزرگترین پیشرفت های هند در سرمایه گذاری مستقیم 100 درصدی خارجیها در تجارت و اقتصاد بوده است.
بـریتـانیـا
ششمین کشور از نظر تولید ناخالص داخلی که رقمی بالغ بر 3/1 تریلیون دلار را به خود اختصاص داده است. بریتانیا از چهار کشور انگلستان، ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی تشکیل شده است. صنایع خودروسازی با برندهای معروف رولزرویس، استون مارتین، لندروور،جگوار،مکلارن و بنتلی و همچنین محصولات مهم کشاورزی از جمله گندم ، جو، سیب زمینی،گوجه فرنگی و انواع سبزیجات ،گوشت دام و صیادی و جنگلداری و زغال سنگ و تنباکو و همچنین ساخت موتور هواپیما و کشتی در صادرات ،برای اقتصاد این کشور نقش افرینی میکند.
فـرانسـه
دومین کشور پرجمعیت و همچنین سومین کشور بزرگ در کل قاره اروپا با تولید ناخالص داخلی 2/9 تریلیون دلار که هفتمین اقتصاد بزرگ جهان را به خود اختصاص داده است. این کشور در بین سه کشور اول و بزرگ از نظر شمار گردشگران و توریستها میباشد که بغیر از صنعت گردشگری معطوف به باغهای مرکب و زیتون و محصولات کشاورزی و دامپروری ، ذرت، پنیرهای رنگارنگ و متعدد معروف، منسوجات و صنایع فلزکاری و ماشین الات، هواپیماسازی، کشتی سازی، تجهیزات نظامی و همچنین زغال سنگ و نیکل و روی در تولیدات و صادرات این کشور بشمار می ایند و پاریس بعنوان مرکز تجارت و فرهنگ و گردگشگری فرانسه محسوب می شود.
ایتـالیـا
هشتمین کشور از حیث اقتصادی با تولید ناخالص داخلی 2/1 تریلیون دلار و سومین کشور اقتصادی در اروپا میباشد. ایتالیا دارای یک اقتصاد پیشترفته در نظام سرمایه داری می باشـد که از جمله مهمترین صنـایع کشور می توان به صنایع فلزکاری، ماشین آلات، مواد شیمیایی، وسایل نقلیه، مواد غذایی، البسه، هواپیما سازی، کشتی سازی، جنگ افزار و اتمی، محصولات کشاورزی و دامپروری اشاره کرد، همچنین تولید سالیانه گوشت گاو، خوک، گوسفند و همچنین صید ماهی در رشد اقتصادی این کشور نقش بسزایی داشته و خواهند داشت.
کـانـادا
دومین کشور پهناور جهان و نهمین کشور از نظر اقتصادی با تولید ناخالص داخلی 2/09 تریلیون دلار که ساختاری پادشاهی دارد. کانادا یکی از اعضاء گروه 8 و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه می باشد. این کشور دارای منابع معدنی غنی و صنـایع پیشرفته ای همچون خـودروسازی، صنـایع شیمیایی و نفت ، صنعت غذایی، چوب و کاغذ و محصولات کشاورزی و فن آوری هایی روزافزون و نوین است که اقتصاد این کشور را رشد می دهند. سیستم اقتصادی این کشور بسیار وابسته به سیستم اقتصادی امریکا می باشد و داد و ستدهای بسیار زیادی با امریکا دارد.
بـرزیـل
دهمین کشور اقتصادی جهان با تولید ناخالص داخلی 2 تریلیـون دلار، واقـع در شرقی ترین قسمت قـاره امریکـا می باشد. فن آوری اطلاعات یکی از شاخصه های بارز این کشور می باشد و مهمترین صادرات این کشور هواپیما های دارای بال ثابت، قهوه، سویا، سنگ معدن آهن، گوشت و تجهیزات برقی و کفش را می توان اشاره داشت که کل سبد اقتصادی این کشور را دربر می گیرد. شرکت پترو براس بزرگترین و قویترین شرکت نفتی برزیل می باشد که نقش چشمگیری در پیشرفت اقتصاد این کشور داشته است.
روسیــه
پهناورترین کشور جهان و هشتمین اقتصاد جهان بوده است که طبق برآورد صندوق بین المللی پول به رتبه یازدهم اقتصاد جهان با تولید ناخالص داخلی 1/6 تریلیون دلار عقب نشینی چشمگیری داشته که یکی از عوامل آن جنگ اوکراین و تحریم های جهانی علیه روسیه و در نهایت تخفیف داشتن صادرات نفتی روسیه از لحاظ قیمتی را می توان لحاظ کرد. روسیه دارای مقادیر زیادی نفت و گاز طبیعی و فلزات گرانبهـا می بـاشد که از جمله صـادرات این کشور را رقـم می زند. روسیه دارای بزرگترین ذخایر گاز طبیعی و دومین صادر کننده نفت است و از نظر انرژی یک ابرقدرت محسوب می شود و در تجهیزات نظامی، هواپیماهای جنگنده و موشک های قاره پیما در دنیا حرفی برای گفتن دارد.