واحد سیاسی

نقش جمهوری آذربایجان در استفاده رژیم صهیونیستی از هاروپ در حمله به تبریز و تهران و رشت و آستانه اشرفیه!

✍️ برهان حشمتی:

 

یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تاکید کرده است رژیم صهیونیستی در هدف قرار دادن تهران و رشت و آستانه اشرفیه ( که یک دانشمند ایرانی با ۱۲ عضو خانواده اش در روستایی در آستانه اشرفیه به شهادت رسید)، جز با استفاده از خاک جمهوری آذربایجان برای پرتاب هاروپ با ۱۰۰۰ کیلومتر برد، نمی توانست عمل کند!
زمانی که رژیم صهیونیستی هاروپ ها و سایر جنگ افزارهای حملات هوایی خود را در جمهوری آذربایجان مستقر کرد، کاملا مشخص بود این تجهیزات برای استفاده علیه ایران در جمهوری آذربایجان مستقر می شوند!
در همان زمان حتی مقالات و اخباری در این باره در رسانه های جمهوری آذربایجان منتشر می شد، اما سفرای وقت ایران در باکو بیش از همه بر این واقعیات تلخ و خطرناک سرپوش می گذاشتند.

صدای سما

ترجمه یکی از مقالاتی که در سایت “اردو” (ارتش) جمهوری آذربایجان درباره استفاده رژیم صهیونیستی از خاک جمهوری آذربایجان علیه ایران منتشر کرده بود، از این قرار است:

 

عنوان:اسرائیل به دنبال راه‌هایی برای به چالش کشیدن ایران، با تمرکز بر آذربایجان است.

تاریخ انتشار:01 اکتبر 2022

با نزدیک شدن به توافق هسته‌ای جدید با ایران، اسرائیل به دنبال راه‌های جدیدی برای به چالش کشیدن تهران است، از جمله تمایل به تقویت روابط دفاعی خود با جمهوری آذربایجان، همسایه شمالی ایران.

با وجود اینکه تلاش‌ها از سوی اورشلیم برای جلوگیری از امضای توافق هسته‌ای جدید، از جمله سفر دیوید بارنیا، رئیس موساد به واشنگتن در این هفته، همچنان ادامه دارد، اما در دولت اسرائیل امید اندکی وجود دارد که این تلاش‌های اخیر مثمر ثمر واقع شوند.

پس از آنکه بارنیا هفته گذشته به صراحت توافق بالقوه جدید را “فاجعه‌ای استراتژیک” برای اسرائیل خواند، پیام‌های بعدی او تعجب‌آور نخواهد بود. رسانه‌های اسرائیلی گزارش دادند که بارنیا “ضربه پشت پرده” خورده است. با اینکه این ممکن است بازتاب دقیق دیدگاه‌های اورشلیم باشد، اما با تبادل پیام‌ها بین یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل و بنی گانتس، وزیر دفاع، مطابقت ندارد.

با این وجود، اسرائیل در حال آماده‌سازی گزینه‌های خود است. به عنوان مثال، اخباری مبنی بر پرواز جنگنده‌های F-35 نیروی هوایی اسرائیل در حریم هوایی ایران منتشر شده است که احتمالاً برای ارزیابی سیستم‌های هشدار اولیه ایران بوده است. اما گزینه‌های مستقیم‌تری که اسرائیل در نظر دارد کمتر هستند، و اینجا آذربایجان وارد عمل می‌شود.

این دو کشور که حدود 420 مایل مرز مشترک با ایران دارند، در طول سال‌ها روابطی پر فراز و نشیب داشته‌اند. اکنون اورشلیم امیدوار است از تنش‌های پنهان بین باکو و تهران برای اهداف خود استفاده کند.

تشکیلات دفاعی اسرائیل به طور رسمی در مورد اینکه چگونه آذربایجان می‌تواند در یک درگیری احتمالی آینده با ایران به اسرائیل کمک کند، اظهار نظر نمی‌کند. یک منبع دفاعی به “Breaking Defense” گفت: “این یک موضوع بسیار حساس است و بهتر است ما سکوت کنیم.” یک مقام نظامی سابق اسرائیل که با شرط ناشناس ماندن با “Breaking Defense” صحبت کرد، گفت که اهمیت روابط دفاعی نزدیک بین اسرائیل و آذربایجان “در بالاترین سطح” است، اما جزئیات بیشتری ارائه نخواهد داد.

روابط دفاعی بین دو کشور جدید نیست؛ آذربایجان سال‌هاست که یک مشتری قابل اعتماد برای سیستم‌های تسلیحاتی ساخت اسرائیل است. تحقیقات موسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم نشان می‌دهد که 27 درصد از واردات تسلیحات اصلی آذربایجان بین سال‌های 2011 تا 2020 از اسرائیل بوده است. بین سال‌های 2016 تا 2020، 69 درصد از واردات تسلیحات اصلی آذربایجان از اسرائیل بوده است که این میزان 17 درصد از صادرات تسلیحات اسرائیل در همان دوره را تشکیل می‌دهد.

در حال حاضر، از جمله سیستم‌های مورد استفاده آذربایجان، پهپادهای انتحاری “هاروپ” (Harop) هستند که در جنگ قره‌باغ در سال 2020 بین آذربایجان و ارمنستان موفقیت چشمگیری داشتند. در سال 2018، پهپادهای انتحاری “اسکای‌استرایکر” (SkyStriker) ساخت “البیت” نیز خریداری شدند. شرکت اسرائیلی در آن زمان از اظهار نظر در مورد قرارداد خودداری کرد. باکو همچنین موشک زمین به زمین دوربرد “لورا” (Lora) ساخت IAI را نیز خریداری کرده است.

سال گذشته، شرکت دفاعی اسرائیلی “میتور ارواسپیس” (Meteor Aerospace) با “کاسپین شیپ بیلدینگ کمپانی” (Caspian Ship Building Company – CSBC) در آذربایجان همکاری کرده و یک سرمایه‌گذاری مشترک جدید به نام “کاسپین میتور” (Caspian Meteor) را به طور خاص برای انجام قراردادهای دفاعی داخلی ایجاد کرد.

اما روابط عمیق‌تر از یک رابطه ساده صنعتی-مشتری است. بر اساس مطالعه‌ای
برهان حشمتی: که توسط روسیف حسینف، مدیر مرکز تاپچوباشف آذربایجان تهیه و در وب‌سایت مرکز موشه دایان منتشر شده است، با وجود اینکه آذربایجان کشوری با اکثریت شیعه مسلمان است، اما دارای یک جامعه یهودی با قدمت طولانی است.

صدای سما

او می‌نویسد که در نوامبر 2020، هنگامی که آذربایجان پیروزی خود را بر ارمنستان اعلام کرد، پرچم‌های اسرائیل در میان جمعیت دیده می‌شد. به نوبه خود، اسرائیل اکنون در واردات نفت به شدت به آذربایجان متکی است. او می‌نویسد که هر دو ملت در برابر برنامه موشکی ایران آسیب‌پذیر هستند.

او خاطرنشان می‌کند: “اگرچه باکو معمولاً اعلام می‌کند که مشارکت آذربایجان-اسرائیل علیه شخص ثالثی نیست، اما جمهوری اسلامی ایران هم احساس نگرانی و هم احساس ضعف می‌کند.”

پذیرش این واقعیت که آذربایجان روابط خوبی با دولت یهودی برقرار کرده است، از نظر روانی نیز برای رژیم تهران دشوار است. از این رو، تهدیدات مقامات عالی رتبه ایران علیه آذربایجان از اواسط دهه 1990 کاملاً عادی شده است.

اخیراً، در سپتامبر 2021، ایران هزاران نیرو را در امتداد مرز آذربایجان جمع‌آوری کرده و یک رزمایش نظامی بزرگ برگزار کرد. این تهدید واکنش فوری باکو را برانگیخت. رئیس جمهور الهام علی‌اف با نوازش پهپاد انتحاری “هاروپ” ساخت اسرائیل در مقابل دوربین‌ها، پیامی به تهران فرستاد.

منبع: آصف جعفرُف
Ordu.az

https://ordu.az/az/news/234437/israil-azerbaycan-herbi-emekdasligi-kimi-narahat-edir-analiz-

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا