مهمتر از «آتشبس» برای ترامپ در جنگ ایران و رژیم صهیونیستی چیست؟

نجاح محمد علی، روزنامهنگار محقق در امور ایران و منطقه
تداوم تجاوزات هوایی رژیم صهیونیستی به شهرهای ایران و واکنشهای انتقامجویانه تهران، نگرانیها را در خاورمیانه افزایش داده است؛ منطقهای که از زمان آغاز تجاوز نظامی گسترده برای نسلکشی مردم فلسطین در غزه در اکتبر ۲۰۲۳، در حالت تنش دائمی بهسر میبرد.
در این چارچوب، ایالات متحده هواپیماهای سوخترسان و تجهیزات دریایی خود را در منطقه مستقر کرده تا از رژیم جعلیای که پایگاه پیشرفته نظامی آمریکا و متحدان اروپاییاش در منطقه محسوب میشود، حمایت کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، شامگاه دوشنبه ۱۶ ژوئن اعلام کرد که ترک زودهنگامش از نشست سران گروه هفت در کانادا «هیچ ارتباطی» با تلاش برای دستیابی به آتشبس میان رژیم اشغالگر و ایران ندارد. هرچند ایالات متحده تاکنون بهطور رسمی حملهای به ایران انجام نداده، اما پیام کوتاه و مبهم ترامپ در شبکههای اجتماعی پس از ترک نشست، این تصور را تقویت کرده است که تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران با هماهنگی کامل با آمریکا صورت میگیرد؛ و احتمال آن وجود دارد که آمریکا بهزودی از وضعیت دفاعی از رژیم به نقش تهاجمی فعال در منطقه تغییر موقعیت دهد، بهویژه پس از آنکه برای ترامپ و امثال او روشن شده که ایران توانسته این تجاوز را به فرصتی برای زمینهسازیِ نابودی کامل رژیم تبدیل کند.
در حالی که ترامپ بهطور عامدانه از راهبرد دوگانگی و تناقضگویی بهره میبرد، اظهارات امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، که مدعی شده بود ترامپ نشست گروه هفت را ترک کرده تا پیشنهاد آتشبس میان رژیم صهیونیستی و ایران را مطرح کند، با انکار شدید ترامپ روبهرو شد. او صریحاً تأکید کرد که برای «صلح» تلاش نمیکند و با قاطعیت اعلام کرد: «آمریکا شیطان بزرگ است».
در همین فضا، ترامپ نشست را در منطقه کوههای راکی کانادا ترک کرد، و تنها مدت کوتاهی پس از آن، پیامی هشدارآمیز منتشر کرد – که بعداً حذفش کرد – مبنی بر لزوم «تخلیه تهران». با این حال، یکی از مقامات کاخ سفید روز سهشنبه گفت که منظور ترامپ از «تخلیه تهران» فشار بر ایران برای «مذاکره» بوده است.
ترامپ در مسیر بازگشت به واشنگتن، در پلتفرم تروث سوشال نوشت: «مکرون به اشتباه گفت که من نشست گروه هفت در کانادا را ترک کردم تا روی ‘آتشبس’ میان اسرائیل و ایران کار کنم… این نادرست است! مکرون اصلاً نمیداند چرا من اکنون در راه بازگشت به واشنگتن هستم، ولی قطعاً برای آن دلیل نیست. موضوعی بسیار مهمتر از آن در جریان است.»
صرفنظر از اینکه این «موضوع» چیست – که احتمالاً یکی دیگر از دروغهای ساختگی ترامپ برای ایجاد ابهام و سردرگمی است – کاخ سفید اعلام کرد که این موضوع به دلیل «رویدادهای در حال وقوع در خاورمیانه» بوده است.
و اگر موضوع مربوط به ایران باشد، میتوان چندین سناریو را تصور کرد.
🔹 حمایت از جنگی طولانی و فرامرزی
بررسی پروازها و اظهارات مقامات نظامی نشان میدهد که دستکم ۳۶ فروند هواپیمای سوخترسان نیروی هوایی ایالات متحده در ۲۴ ساعت گذشته به پایگاههای هوایی راهبردی در اسپانیا، آلمان، ایتالیا، بریتانیا و استونی اعزام شدهاند. همچنین چند هواپیما به مناطق تحت مسئولیت فرماندهی مرکزی آمریکا، از جمله خلیج فارس، فرستاده شدهاند. مأموریت این هواپیماها، سوخترسانی هوایی به جنگندههای آمریکایی و متحدان برای انجام عملیات هوایی دوربرد است.
همزمان، نیروی دریایی آمریکا مأموریت ناو هواپیمابر «یواساس نیمیتز» در جنوب شرق آسیا را لغو کرده و این ناو عظیم را بههمراه ناوشکنهای همراهش با سرعتی بیشتر از انتظار به خاورمیانه اعزام کرده است. پیت هیگست، وزیر دفاع آمریکا، در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز اعلام کرد که هدف دولت آمریکا «تحقق صلح از طریق قدرت» است. او تأکید کرد که این تحرکات نظامی برای جلوگیری از تشدید تنشها است، نه برای آغاز جنگ.
بهگفته مقامات نظامی، احتمال اعزام جنگندههای بیشتر وجود دارد، هرچند نوع و مقصد آنها هنوز مشخص نشده است.
درحالیکه ترامپ و دیگر مقامات عالیرتبه آمریکا مدعیاند که این کشور در حملات هوایی مشارکت ندارد، واشنگتن بهروشهای دیگر از رژیم صهیونیستی حمایت میکند، از جمله با دفاع در برابر حملات ایران.
مقامات نظامی آمریکا روز جمعه اعلام کردند که سامانههای دفاع موشکی آمریکا مانند پاتریوت و تاد نقش مهمی در سرنگونی پهپادها و موشکهای ایرانی ایفا کردهاند. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز روز دوشنبه در یک نشست خبری تأیید کرد که خلبانان آمریکایی در هدفگیری پهپادهای ایرانی مشارکت داشتهاند.