یادداشت

نقش هنر بوم‌شناختی در ترویج آموزش‌های محیط‌زیستی «قسمت اول»

 دکتر  مریم دادگر، استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

آموزش هنر به عنوان ابزاری کلیدی برای هُشدار و آگاه­سازی شهروندان از مشکلات محیط­ زیستی که امروزه با آن دست به گریبان هستیم، از طریق رویکرد خلاقانه، عاطفی و حسی تلقی می­شود که می ­تواند کمبود این امر را در آموزش محیط ­زیست برطرف کند. ادغام آموزش هنر با آموزش محیط ­زیست در ایجاد ارتباط انسان و طبیعت ارزشمند به­ نظر می ­رسد. هنگامی که آموزش محیط ­­زیستی با آموزش هنر ترکیب شود، می­ توان تأثیر یادگیری بوم­ شناختی را تقویت کرد. در مقالۀ حاضر که به شیوۀ توصیفی- تحلیلی با استناد به منابع مرتبط خارجی نگارش یافته، نقش هنر بوم ­شناختی در ترویج آموزش­ های محیط­زیستی به بحث و بررسی گذارده شده است. نتیجۀ کلی پژوهش حاکی از این است که هنر بوم شناختی به شهروندان می ­تواند در افزایش درک و آگاهی شهروندان از چالش­ های عظیم محیط­ زیستی در جهان امروزی و در نهایت ایجاد نگرش مناسب و رفتار شایسته با آن­ ها کمک شایانی کند.

صدای سما

مقدمه

آموزش محیط­ زیست نقش مهمی در پرداختن به چالش­ های جهانی مانند تغییرات آب و هوا، آلودگی و تخریب اکوسیستم ایفا می ­کند (سالازار و همکاران[1]، 2024). آخرین گزارش هیئت بین­دولتی تغییرات اقلیمی[2] نشان می­ دهد که جهان در حال حاضر اثرات تغییرات اقلیمی را تجربه کرده است (لوین و همکاران[3]، 2022). تغییرات اقلیمی انسانی و تخریب محیط زیست باعث آسیب فزاینده به جوامع انسانی و زیست­محیطی می­شود (هیئت بین­دولتی تغییرات اقلیمی، 2022؛ جی و همکاران[4]، 2023؛ بلک و همکاران[5]، 2023؛ اهم و همکاران[6]، 2023؛ رومانلو و همکاران[7]، 2023). بر همین اساس، انسان ­ها به عنوان بازیگران محیط­ زیست باید نسبت به محیط­ زیست برای مدیریت و کاهش مشکلات زیست­ محیطی در حال و آینده مثبت عمل کنند (سیتوروس و ویارنی[8]، 2024). با این وجود، پایداری آموزش محیط ­زیست کمتر مورد توجه قرار گرفته است. ثبات و تعهد معلمان و مدارس به تلاش­ های آموزش محیط­ زیست نیز کاهش یافته است  (کاریوکی-گیتینجی و همکاران[9]، 2023).

آموزش‌های محیط ­زیستی مبتنی بر هنر، با درک روش‌های هنری و با درک دیدگاه باز نسبت به درک احساسات، درک محیط‌­ زیست و پاسخ‌گویی را مورد بررسی قرار می‌دهند. به عقیدۀ مانتره ادعا می‌کند که هنر باعث می‌شود که یک شخص با احساسات و عواطف همه چیز را ببیند و درک کند و فرد باید برای درک موضوعات ناشناخته و غیرمنتظره زمان صرف کند (کاریوکی-گیتینجی و همکاران، 2023).

ون‌‌بوکل[10] (2013) در ارتباط با اینکه «چگونه آموزش محیط ­زیستی مبتنی بر هنر می‌تواند رویارویی دانش‌آموزان با طبیعت را تسهیل کند»، این­گونه استدلال می‌کند که هنر احتمالاً ذهن دانش‌آموزان را نسبت به طبیعت باز می­ کند و به آن‌ها فضایی می ­دهد تا هرگونه ترس را از بین ببرند. می‌توان گرمایش جهانی و بحران‌های دیگر محیط­زیستی را در این زمینه مثال زد. ون بوکل، بر دو جنبه از هنر در زمینه‌های آموزش محیط­ زیستی تأکید می‌کند. اولاً، ما با پروسه‌های هنر و زیبایی‌شناختی مرتبط می‌شویم. دوماً، هنر می‌تواند از معناسازی و درک فاجعه‌های محیط­زیستی نزدیک ما پشتیبانی کند. هنر از این منظر می‌تواند به عنوان روشی برای زندگی و راهی برای درک وجودی آن مطرح شود (ون­بوکل، 2013).

مربیان محیط­ زیست وظیفه دارند حس ارتباط دانش ­آموزان با دنیای طبیعی و همچنین القای دانش محیط­زیستی و نگرش های طرفدار محیط­زیست را تا آنجا که انگیزۀ کافی برای اتخاذ رفتارهای طرفدار محیط­ زیست ایجاد کنند، توسعه دهند (سوبل[11]، 2008). سونگ (2008) اظهار داشت که آموزش محیط ­زیستی مبتنی بر هنر می­ تواند چنین پیوندهایی را شکل دهد، از جمله یک ارتباط عاطفی پایدار با طبیعت، و احساس مسئولیت مشترک در قبال محیط طبیعی که می ­تواند رفتارهای محیطی مثبت را هدایت کند (سونگ[12]، 2008: 13). به عقیدۀ اینوود[13] (2008) و گری و بیرل[14] (2015) نیز، آموزش محیط ­زیستی مبتنی بر هنر برای ارائۀ یک تجربۀ مساعد به دانش ­آموزان به منظور ایجاد رابطه با محیط طبیعی و سرمایه­ گذاری عاطفی در مراقبت از آن بسیار حائز اهمیت است (سونگ، 2008؛ اینوود، 2008؛ گری و بیرل، 2015).

صدای سما

آموزش محیط­ زیست

آموزش محیط­ زیست از دو واژۀ «آموزش» و «محیط­ زیست» تشکیل شده است. «محیط­ زیست» شامل تمامی شرایط و عواملی است که بر زندگی و رشد موجودات زنده تأثیر می­ گذارد و آموزش به عنوان “تعلیم سیستماتیک و دستورالعمل طراحی شده برای انتقال دانش و توسعۀ مهارت، کسب دانش و توانایی ارزیابی آن” تعریف می­ شود.

در گزارش کمیسیون جهانی محیط ­زیست و توسعه (1987) آمده است: «آموزش محیط­ زیست باید دانش جامعی را ایجاد کند که علوم اجتماعی و طبیعی را شامل شود و بینشی در مورد تعامل میان منابع انسانی و طبیعی، توسعه و محیط زیست ایجاد کند. همچنین این نوع آموزش باید در کلیۀ رشته ­ها و برنامه ­های رسمی آموزشی و در تمام سطوح وارد شود تا در مورد کیفیت محیط­ زیست حس مسئولیتی را ایجاد نماید و فراگیران یاد بگیرند چگونه در حفظ محیط­ زیست نقش فعالی داشته باشند و در جهت ارتقای آن بکوشند» (کمیسیون جهانی محیط­زیست و توسعه، 1987).

در اصل، آموزش محیط­ زیست، فرآیندی فعال است که طی آن آگاهی، دانش و مهارت ­ها ارتقاء­یافته و منجر به درک، تعهد، تصمیمات آگاهانه و فعالیت ­های سازنده برای مدیریت کلیۀ اجزای به هم­ آمیختۀ محیط­ زیست می­ شود، که هدف از آموزش محیط ­زیست، ایجاد آگاهی در افراد جهت حفاظت محیط­زیست و نیز افزایش درک محیط ­زیستی آن ­ها برای حل مسائل و مشکلات آن است (میبودی، 2013).

از دیدگاهی دقیق­تر، آموزش محیط­ زیستی به عنوان فرآیند یادگیری در نظر گرفته می­ شود که دانش و آگاهی افراد را در مورد محیط­ زیست و چالش­ های مرتبط افزایش می­ دهد، مهارت­ ها و تخصص­ های لازم را برای رویارویی با این چالش ­ها گسترش می­ دهد و نگرش ­ها، انگیزه ­ها و تعهداتی را پرورش می­ دهد که منجر به تصمی م­گیری آگاهانه و اقدامات مسئولانه می ­شود (ون دو وترینگ و همکاران[15]، 2022).

در مجموع می­ توان اذعان داشت: «آموزش محیط­زیست»، ایجاد تغییر در دانش، نگرش و رفتار فراگیران نسبت به محیط زیست به منظور محفاظت از آن است. دانش محیط­ زیست، اطلاعات فرد دربارۀ معضلات محیط­ زیستی، عوامل مؤثر بر گسترش آن­ها و اطلاعات دربارۀ آنچه فرد می­ تواند برای بهبود این وضعیت انجام دهد؛ ارزش­ های محیط­ زیستی، اصولی در نظر گرفته می ­شوند که موجب شکل­ گیری ارزش ­ها، نگرش ­ها و اعمال می­­ شوند؛ و نهایتاً رفتار محیط­ زیستی، مبیّن کنش ارادی فرد یا گروه است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم به تغییراتی در محیط ­زیست منجر می­ شود که ممکن است حامی محیط ­زیست یا مضر و مخرّب آن باشد. محققان آموزش محیط ­زیست استدلال می­ کنند که در زمینۀ آموزش محیط­ زیست موفقیت بیشتری در القای تغییر نگرش فراگیران نسبت به تغییر رفتار آن­ها حاصل شده است (هانگرفورد و ولک[16]، 1990؛ لیمینگ و همکاران[17]، 1993).

بنابراین، واضح است که هدف از آموزش محیط­ زیست، افزایش آگاهی هر فرد است تا وی ارزش­ های محیط­ زیستی را درک کند و برای حفاظت از آن بکوشد و از طریق تفکر و تأمل از فرآیندهای زیستی حمایت کند (سرلک و همکاران، 2019). به عبارتی دیگر، هدف آموزش محیط­ زیست، آموزش شهروندانی است که از محیط زیست بیوفیزیکی و مسائل مرتبط با آن آگاه باشند و بتوانند به حل آن­ ها کمک کنند و همچنین الهام­ بخش دیگران در این زمینه باشند (ون دو وترینگ و همکاران، 2022).

 

صدای سما

 

[1]. Salazar

[2]. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)

[3]. Levin et al

[4]. Jay et al

[5]. Black et al

[6]. Oehm et al

[7]. Romanello et al

[8]. Sitorus & Wiyarni

[9]. Kariuki-Githinji et al

[10]. Van Boeckel

[11]. Sobel

[12]. Song

[13]. Inwood

[14]. Gray & Birrell

[15]. van de Wetering et al

[16]. Hungerford & Volk

[17]. Leeming et al

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا