جنگ جمعیت و تروریسم غذایی «قسمت دوم»

دکتر علی محمد لطیفی- استاد تمام و عضو هیات علمی دانشگاه بقیه الله (عج)
اشاره
در شماره قبـل به مفهـوم سلامت از رویکرد سازمان بهداشت جهانی و برآورد تهدیدات این حوزه(سلامت )، دسته بندی تهدیدات زیستی و مفهوم تغییر/مهندسی اقلیم و مهمترین حوزه تأثیرپذیری از تغییرات اقلیمی بعنوان حوزه امنیت غذایی پرداخته شد.
در ادامه بحث به مهمترین راهبردهای ملی در زمینه تغییرات اقلیم اشاره گردید و عنوان شد که از منظر سازمان بهداشت جهانی (WHO) سلامتی عبارت است “از رفاه کامل جسمی، روانی، اجتماعی و توانایی داشتن یک زندگی ایده آل از نظر اقتصادی و اجتماعی.”
رکن اصلی توسعه پایدار در هر کشوری انسان سـالم است چرا که تنـها انسانهای سالم با قدرت تعقل، تفکر و تـدبیر میتـواند منشـاء تحولات و رشد و تعالی جوامع بشری گردد.
دامنه مخاطـرات و تهدیـدات حـوزه سلامت شامل تهدیـدات زیستی، شیمیـایی، پرتوی، الکترونیک، سایبری، اقلیم و… حـوزه جنگ جمعیتی می باشد.
در این راستا، براساس برآورد تهدیدات حوزه سلامـت که بصـورت سـالانه انجـام میگیـرد حدود بیسـت کلان مسئـله وجـود دارد که از جملـه مهمتـرین اینها موضـوع دیـدهبانـی سلامت است.
در بخش آخر این تحلیل به مفهوم دیدهبانی و برآورد تهدیدات زیست و سلامت به شرح زیر می پردازیم.
دیده بانی و برآورد تهدیدات زیست و سلامت:
بر اساس دیده بانی و برآورد تهدیدات که به صورت پیوسته و سالانه صورت میگیرد مهمترین تهدیدات حوزه زیست و سلامت عبارتند از:
۱-سیاستها، راهبردها و برنامههای خصمانه دشمنان بالفعل و بالقوه در حوزه زیست و سلامت
۲-خط و مشی و برنامههای تحقیقاتیDARPA در حوزه زیست و سلامت
۳-پایگاههای تحقیقاتی زیستی به ویژه پایگاههای فراسر زمینی آمریکا
۴-موضوع تمرکز دانشمندان و بخشهای تحقیقاتی برخی کشور به ویژه بخشهای دفاعی آمریکا و رژیم منحوس اشغالگر اسرائیل روی مهندسی حشرات و مهاجمین زیستی بالاخص طراحی و تولید موجودات سایبورگ
۵-علوم و فناوریهای تهدیدزا از جمله ویرایش ژن، هوش مصنوعی، زیست فناوری کوانتومی، فرکانسهای ذاتی، دورنوردی جرم و اثر جرم و …
۶-هوش ترکیبی (هوش مصنوعی + هوش طبیعی) و طراحی و تولید موجودات سایبورگ ۷-روندها و بر روندهای حوزه سلامت
۸-تغییرات و یا مهندسی اقلیم و اثرات آن در حوزه سلامت
۹-جنگ جمعیت
۱۰-تحریمهای ظالمانه حوزه سلامت
اما در خصوص آینده تهدیدات زیستی لازم به توضیح اینکه در یک تقسیم بندی جدید که توسط اینجانب صورت گرفته است،تهدیدات زیستی بر اساس روند رو به رشد آنها، درشش دوره و از نظر ماهیت و پیچیدگی به 16 سطح تقسیم بندی می شوند که پرداختن به آن ها از حوصله این بحث خارج است
ما در حال حاضر در دوره پنجم که دوره تهدیدات مبتنی بر اطلاعات ژنتیکی است قرار داریم
این دوره تقریباً از سال ۲۰۰۰ میلادی و به دنبال پایان پروژه ژنوم انسان آغاز گردید که به طبع آن موضوع حفاظت از اطلاعات ژنتیکی جمعیت، اقوام و اشخاص اهمیت پیدا کرد و بر همین اساس سرقت اطلاعات ژنتیکی در دستور کار دشمنان قرار گرفت و متاسفانه به اشکال مختلف اطلاعات ژنتیکی اقوام ایرانی مورد سرقت واقع شد.
دور ششم دوره آینده تهدیدات زیستی است که منتج از علوم و فناوری بدیع، نوظهور و شالوده شکن است از جمله کشف و تسلط بر زبان موجودات زنده، کشف و تسلط بر مغز و سیگنالهای مغزی، کشف و تسلط بر فرکانسهای ذاتی، انتقال و دورنوری اطلاعات ژنتیکی، ویرایش ژن و …
بنابراین مهمترین راهبرد دستگاه های متولی می بایست دیده بانی دقیق مبتنی بر روشهای علمی بهمنظور جلوگیری از غافلگیر شدن ، آگاهی بخشی به دستگاههای متولی و ایجاد آمادگی در کشور برای مقابله با تهدیدات و کاهش حداکثری آسیب پذیریهای ناشی از آنها است.
جنگ جمعیت:
یکی از کلان مسئلههای نظام مقدس، موضوع جوانی جمعیت است که یکی از دغدغههای اصلی حضرت آقا نیز میباشد .در خصوص جنگ جمعیتی که توسط دشمنان و جریان نفوذ برای ایران طراحی شد ، یکی مبتنی بر سیاست گذاری و برنامهریزی بود که به صورت ناآگاهانه و به بهترین وجه از نظر زمانی،کمی و کیفی اجرا شد و اگر هشدار به موقع حضرت آقا نمیبود شاید الان در وضعیت بسیار اسفبارتری قرار داشتیم. دیگر مبتنی بر علوم و فناوری است که شاید باور آن برای برخی سخت باشد اما از مثال های این حوزه میتوان به موجودات و محصولات تراریخته اشارهای نمود که از آنها به عنوان سلاح خاموش و نژادی یاد میشود (اگرچه مزایا و بعد اقتصاد محصولات تراریخته قابل انکار نمیباشد) مثال دیگر مهندسی حشرات و حتی میکروارگانیسمها و ویروسها از جمله آن ها مهندسی زیکاویروس میباشد که توسط آمریکاییها صورت گرفته است و از این به عنوان سلاح جمعی نیز یاد میشود. آنچه باعث نگرانی است، اینکه ناقل زیکاویروس مهاجم زیستی پشه آئدس میباشد که در حال حاضر بر اثر غفلت صورت گرفته در بخشهایی از کشور مستقر و از نظر جغرافیایی در حال گسترش میباشد .
امروزه یکی از موضوعات بحث برانگیز در دنیا همین موضوع محصولات تراریخته است. تراریختها مثل تیغ دولبه میمانند اگر چه جنبه های مثبت و کاربردی کاملاً قابل دفاع بوده و میتوانند در حوزه امنیت غذایی نیز نقش موثری داشته باشند و لیکن از منظر پدافند غیر عامل، تراریخته یک لبه تیز و برندهای دیگری نیز دارد که در حوزههای تهدیدات زیستی به عنوان سلاحهای خاموش ، سلاحهای نژادی و سلاح رفتاری از آن نام برده میشود. آمریکاییها در یک مقاله تحلیلی تحت عنوان “اثربخشی بیوتکنولوژی در حوزه سلاحهای زیستی” به خوبی به این جنبه تهدیدی محصولات ترارخته اشاره کردهاند و در این مقاله بصورت مشخص و به طور ویژه روی گندم، برنج، و حشرات وحشی و اهلی مثل نبور عسل تراریخته به عنوان سلاح زیستی برای عقیم سازی و ایجاد بیماری های خاص از جمله سرطانزایی در یک جمعیت، تاکید میکنند. نکته قابل ذکر اینکه تراریخته صرفاً گیاه و محصولاتی کشاورزی نیست بلکه انواعی از موجودات تراریخته از جمله گیاه تراریخته (GMP) ،حشرات تراریخته(GMI)، جانور تراریخته( GMA)و نمادهای تراریخته(GMN)داریم که بصورت تراریخته طبیعی(nGMO) و انسان ساخت (mGMO)دسته بندی می شوند.
در تقسیم بندی دیگر تراریخته به دو دسته شناخته شده (Known.T) و ناشناخته (UnKnown.T) تقسیم بندی میشوند. در انواع شناخته شده تغییرات ژنتیکی مشخص است و شامل محصولات تراریخته مجاز( Authorized) وغیر مجاز (Un Authorized.) می باشند. هر کدام از انواع موجودات و محصولات تراریخته الزامات و ملاحضات خاص خود را دارند که پرداختن به آنها نیاز به فرصت دیگری دارد.
از نظر پدافند غیرعامل بیشترین تهدیدات مرتبط با انواع ناشناخته و غیر مجاز میباشد و در خصوص انواع شناخته و مجاز نیز سازمان پدافند دارای ملاحظاتی است از جمله اثبات ایمنی، سلامت و حلیت آنها .
در حوزه مهاجمین زیستی نیز یکی از دغدغههای ما در خصوص حشرات تراریخته و نیز حشرات سایبورگ میباشد که میتوانند برای اهداف خاصی به ویژه حوزه انسان و امنیت غذایی طراحی و ساخته شوند.