ترکیه از امروز چه اهدافی را در سوریه دنبال میکند؟
ترکیه طی یک دهه گذشته هزینه بسیاری برای ساخت معارضه و حمایت از آن در سوریه کرده است. امروز با تغییر روند در سوریه به دنبال تاثیرگذاری حداکثری در آینده سیاسی این کشور خواهد رفت.
به گزارش صدای سما، روز شنبه با رفتن بشار اسد از سوریه (به روسیه) حاکمیت نظام بعث بر این کشور بعد از 5 دهه پایان یافت و با سلطه معارضان بر دمشق، شکل جدیدی از نظام سیاسی در این کشور رقم خواهد خورد.
فارغ از اینکه نتیجه این تحولات برای سوریه چه خواهد بود، این نوشته به دنبال اهداف ترکیه در سوریه پسا بشار اسد است.
آنکارا از همان ابتدای عملیات معارضه، نقش خود را در تحولات سوریه انکار کرد اما نشانههای زیادی مبنی بر دست داشتن ترکیه در این تحول وجود دارد که قبلاً به آنها پرداخته شده است.
اما در شرایط فعلی ترکیه در سوریه چه اهدافی را دنبال میکند؟
امنیتی
ترکیه طی چند دهه گذشته در داخل و خارج از مرزهای خود با مسئله کردی دست به گریبان بوده و در حال حاضر بعد از دفع نسبی خطر پ.ک.ک در جنوب کشور، به دنبال خنثیسازی تهدید نسبتاً جدید کردهای شمال سوریه است.
ترکیه که با چند لشکرکشی طی 8 سال گذشته در شمال سوریه، بخشهایی از مناطق تحت مدیریت کردها را اشغال کرده و برنامه آنها برای ایجاد منطقه خود مختار تا حدودی به هم زده، با استفاده از نیروی نیابتی خود(جیش الوطنی) روز یکشنبه منبج را تصرف کرد و احتمالاً به زودی پرونده عین العرب(کوبانی) را نیزخواهد بست تا در مرزهای جنوبی خود به عمق 30 کیلومتر (بجز قامشلی) یک نوار امنیتی شکل داده و مسئله کردی را به شیوه خود حل کرده باشد.
پناهجویان
در حال حاضر حدود 4 میلیون آواره سوری در ترکیه حضور دارد که از همان ابتدای عملیات تسخیر دمشق بدست معارضه، مقامات آنکارا بارها گفتهاند که با تغییر وضعیت سیاسی در سوریه، پناهجویان باید به کشورشان بازگردند.
ترکیه در این راستا به تشویق و حتی در مناطقی به اجبار کوچ پناهجویان خواهد پرداخت تا از این معضل چند ساله رهایی یابد.
ترکیه همچنین دست به ساختن مناطق مسکونی در نوار مرزی شمالی سوریه که قبلاً تصرف کرده خواهد زد، تا هم خروج پناهجویان را تسریع کند، هم تغییرات دموگرافی در این مناطق سابقاً کردنشین ایجاد کند و مردمانی متمایل به خود را همسایه خود کند.
اقتصادی
روز خروج اسد از سوریه، هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه گفت که ما آماده ساخت مجدد سوریه و همکاریهای اقتصادی هستیم.
با توجه به پتانسیل این کشور، حتماً باید در آینده شاهد حضور شرکتهای ترکیهای و افزایش شدید حجم تجارت بین دو کشور باشیم که هم باب میل معارضه هست و هم اقتصاد ترکیه را از وضعیت فعلی خارج خواهد کرد.
سیاسی
ترکیه طی یک دهه گذشته هزینه بسیاری برای ساخت معارضه و حمایت از آن در سوریه کرده است. امروز با تغییر روند در سوریه به دنبال تاثیرگذاری حداکثری در آینده سیاسی این کشور خواهد رفت.
این امر از طریق تاثیرگذاری در تدوین قانون اساسی جدید و نیز حمایت برای روی کار آوردن افراد نزدیک به خود در حاکمیت سوریه شکل خواهد گرفت.
بر این موارد میتوان اهداف بسیار دیگری را نیز اضافه کرد. زیرا آنکارا از یک دهه قبل به دنبال این روز بوده و طبعاً صندوقچهای پر از خواستهها و اهداف در سوریه را با خود به همراه دارد.
علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه
منبع: ایران ویو 24