امور قراردادها در حقوق تجارت بین الملل
نسترن افروز، کارشناس ارشد قراردادهای بین المللی
جهـان در عصـر جهانـی شدن به میزان قابل تـوجهـی کوچک شـده است.کسب و کارهـا بـه طـور فـزایـنـدهای در خـارج از مـرزهـا سـرمایـهگـذاری مـیکنند، شـراکت ایجـاد میکنند و معـامـلات را در سـراسـر قـارههـا انجـام میدهند. این پیوستگی فرصتهای هیجانانگیزی را ارائه می دهد.
قـراردادهای بیـنالمللی خوش ساخت، پـایـه و اسـاس مـعـامـلات بـرونمـرزی را روان و بـاعث کاهش خطـرات هستند کـه نشـان از حـائـز اهـمـیـت خـاص بـودن مـدیـریـت قـراردادهای بیـنالمللـی میبـایـد و بـاعث پیشبـرد حـرکت در قلمـرو هیـجـان انگیـز تجارت جهانی است.
در تجـارت بیـنالملل، ایجاد قراردادهایی که شفـاف، مطمئـن و الـزامآور قـانونی باشنـد، کلیـد حـفـظ مـنـافـع طـرفهـای درگیـر(صـادر کننـده-فـروشنـده و وارد کننـده- خریدار) است.اساساً، این توافقنامه حقوق و تعهدات طرفین و راه حلهای جبـران خسـارت نقـض را تعیین میکند.
معـامـلات تـجـاری بـیـنالمللـی مـاهیـت پیچیدهای دارند، زیرا تابع قوانین هر دو کشور ظـرف متعاهـد هستنـد و اجـرای قرارداد را دشوارتـر میکنند و اغلب خواستار حل و فصل اختلافات هستند.
در تجارت بینالملل،ترتیبات قراردادی میتواند بسیار بیشتر از قـراردادهای داخلی در معرض عوارض باشد. موانع فرهنگی و جغرافیایی ممکن است ظاهر شود.
اطلاعـات کامـل راجـع به کنـوانسیـونهـای بینالمللی، قوانین تجـاری حاکم بر بازار هدف خود و توافقنامههای تجاری موجـود بین بازار کشور مبدأ و مقصد ملحوظ نظر میباشد.
استانداردهای بین المللی از مواد تشکیل دهنده غذا تا گواهی تجهیزات الکترونیکی وجود دارد و در صادرات نیز برای محصول یا خدمات صادراتی بایست استانداردهای بازار هدف را در مطابقت قرار داد.
اتخاذ این استانداردها رقابتپذیری را افزایش میدهد و تبـادل اطلاعات فنـی با کارشناسان خارجی را سـادهتر مینماید و هنگام آزمـایش و تأییـد مجدد در بازار جدیـد در هزینه و تلاش واحد صادراتی صرفه جویی میکند.
حقوق مالکیت معنوی به طور گسترده به معنای حقوق قانونـی است که از فعالیتهای فکری در زمینههای صنعتی، علمی، ادبی و هنری ناشی می شود؛ بنابراین حقوق مالکیت فکری (IP) ابزار ارزشمندی برای محافظت از جنبههای مختلف فعالیتهای تجاری نوآورانه است.
علائـم تجـاری نشـاندهنـده بـرنـدسـازی و حُسن نیت است. پتنتها نشان از پیشرفتهای تکنولوژی و فناوری هستند.
حقوق مالکیت به این معناست که بر اسـاس حق قانونی برای محرومکردن دیگران در استفاده از محتـویـات دارایـیهـای IP نیـز حسـابـداری، ارزشگذاری و از نزدیک نظارت و مدیریت شوند.
در مدیـریت قراردادهـای بیـنالمللی در مـرحله پیشقـرارداد قبل از هرچیـز، از مشاور بیـرونی راهنمایی بخواهیـد. تحقیق درباره شرکای بالقوه و اعتبـار تجاری، ثبـات مالی و سـابقه آنها مورد ارزیابی می باشند.
مشـارکتهای موفق بینالمللی بر اساس احترام متقابل ساخته میشوند. لحاظ تفاوتهای فرهنگی و سبک ارتبـاطی با لحـن مثبت طی مـذاکرات همکاری روان و موفق را ایجاد میکند.
نظارت بر تعهدات که به طور منظم میبایستی پیگیری گردد تا هر گونه مشکل بالقوه را شناسایی گردد.
ارتبـاطات به نحـو مـؤثر بـرای مشـارکتهـای بیـنالملل موفـق بسیـار مهـم است. از ویـدئو کنفـرانس یا ابـزارهای اینچنیـن بـرای پُـل زدن فاصلههای جغرافیـایی و تسهیـل همکاری مؤثر استفاده کنید.
جهـت مـدیریت ریسک پیشگیـرانه تجـارت بینالمللی ذاتاً سطحـی از ریسک را بـه همـراه دارد. استراتژی هوایی برای کاهش فعالانه این خطرات می بایستی ایجاد گردد.
استراتژی های پوشش ریسک می توانند نوسانات ارز را برطرف کنند،در حالی که بندهای فورس ماژورِ به وضوح تعریف شده میتوانند به هدایت شرایط پیشبینی نشده کمک کند. حساسیت فرهنگی در طول چرخه عمر قرارداد، توجه به تفاوتهای فرهنگی با اهمیت است و تطبیق رابطه کاری محترمانه با شرکای بینالمللی لازم است.
انواع متداول قراردادهای تجاری:
عقد یکطرفه: قول در ازای انجام کار معین.
عقد دو طرفه: عهد با قول عوض می شود.
مهمترین قراردادهای تجاری بین المللی:
1)تأمین مالی پروژه ها یا فاینانس
2)انتقال تکنولوژی
3)خرید و فروش
4)اعطای نمایندگی (فرانچایز)
5)نمایندگی اعم از انحصاری و غیر انحصاری
6)لیسانس یا حق امتیاز نرم افزار
انواع دیگری از قراردادها نیز وجود دارد:
قراردادهای صریح (شرایط صریحا بیان شده)
قراردادهای ضمنی(طبق شرایط)
قراردادهـای اجرایی(هنوز بـه طور کامل اجـرا نشده اند)
سه نوع رایج قراردادها:
1)فروش: معاملات فروش و تعامل با مشتری را تسهیل میکند.
2)عدم افشاء(NDA): از داراییهای کلیدی سازمان، شهرت و دادههای تجاری محافظت می کند.
3)خدمات و فروشنده: بهینه سازی و مدیریت روابط تجاری با مشاوران، پیمانکاران و سایر بازیگردانان شخص ثالث.
نکته ضمنی، اگر نگران افشای اطلاعاتید، قرارداد دوجانبه محرمانگی یا NCND طرفیـن را در متن قرارداد، ملـزم به حفظ اطلاعات و اینکه این اطلاعات محرمانه داراییهای طرفین میباشند و صرفاً با موافقت کتبی امکان استفاده از آنها میباشد.
به تکمله در اصول قراردادهای تجاری بینالمللی ارزیابی سه سند مهم بینالمللی (کنوانسیـون بیع بینالمللی کالا، اصول قراردادهـای تجـاری بیـنالمللی – اصول حقوق اروپایی) منبع و مبـدأ بررسی این دستـه از قراردادها خواهد بود.
هـر کسب و کاری یـک تجارت قـراردادی است و قراردادها در اجـرای مؤثـر هـر کسب و کاری ضـروری اند؛ بـر همیـن اسـاس بـه مبـاحث امـور تـجـاری بیـنالمـللـی در قـالب قـواعـد، حقـوق تـعهـدات و توافقات و الزامات و مبنا و قیـود تضامین و ضمانتهای اجرایـی در امور تجـاری بینالمللی همواره و مستـدام سخن باقی، ساری و جاریست و خواهیم پرداخت.