یادداشت

بهبود استفاده از تکنولوژی در ماموریت پلیس

دکتر غلامحسین بیابانی، دانشیار گروه کشف جرایم دانشگاه جامع علوم انتظامی امین

در دهه‌های اخیر، پیشرفت‌های زیادی در زمینه فناوری اطلاعات، سیستم‌های تحلیلی، سیستم‌های نظارت ویدیویی، آزمایش بیولوژی و دیگر فناوری‌ها اتفاق افتاده است که تاثیرات عظیمی بر ماموریت پلیس داشته است. تصمیمات مربوط به استفاده از تکنولوژی از موضوعات با اولویت بالا برای پلیس هستند زیرا ادارات مجری قانون در حال پرداخت هزینه‌های زیادی به امید بهبود کارایی و کارآمدی خود هستند.

پایگاه خبری سما

اما مطالعات در مورد فناوری‌های پلیسی کم هستند و شواهد حاضر نشان می‌دهند که  تاثیرات تکنولوژی بر روی کارآمدی پلیس ممکن است تا حدود زیادی توسط عواملی متعدد محدود شود. برای گسترش مطالعه در مورد این مسئله و اطلاع‌رسانی برای تصمیمات پلیسی در مورد به کارگیری تکنولوژی، نتایجی از یک مطالعه چندعاملی و چندوجهی از پیامدهای رفتاری، سازمانی و اجتماعی فناوری‌های مربوط به پلیس را ارائه می‌کند. هدف این مطالعه بهبود درک موارد زیر است:

1- شیوه‌های تعمدی یا غیرتعمدی که تکنولوژی بر روی ادارات پلیس تاثیر می‌گذارد

2- جنبه‌های زمینه‌ای مختلف ادارات پلیس و محیط آن‌ها که به استفاده از تکنولوژی‌های پلیسی و کارآمدی آن‌ها شکل می‌دهد.
تاکید فعلی بر روی تکنولوژی‌های پلیسی، باوری عمیق به پتانسیلی برای بهبود فعالیت پلیسی را بازتاب می‌کند. تصور می‌شود که با بهبود توانایی پلیس در تشخیص و نظارت بر مجرمان، تسهیل تشخیص مکان‌ها و شرایط مربوط به جرم، سرعت بخشیدن به کشف جرائم و واکنش به آن‌ها، بهبود در جمع‌آوری شواهد، بهبود کارآمدی سازمانی پلیس، تقویت ارتباطات بین پلیس و شهروندان، تکنولوژی باعث تقویت تلاش‌های مربوط به کنترل جرائم می‌شود.

پیشرفت‌های تکنولوژیکی در خودروها، اسلحه‌ها و توانایی نظارت به عنوان یک عامل بالقوه برای کاهش مرگ و میر و آسیب افسران، مضنون‌ها و رهگذران دانسته می‌شود.  تکنولوژی همچنین می‌تواند به عنوان عاملی برای افزایش مشروعیت پلیس مورد ملاحظه قرار گیرد، چراکه باعث تقویت ارتباط بین پلیس و شهروندان می‌شود و از پیامدهای منفی فعالیت‌های پلیس می‌کاهد و پاسخگویی پلیس را افزایش می‌دهد.

اما با وجود اینکه، تغییر تکنولوژیک یک نیروی پایدار در فعالیت پلیسی است که امید زیادی به آن بسته شده است، مطالعات نسبتا اندکی در مورد تاثیرات تکنولوژی در فعالیت پلیسی انجام شده است. علاوه بر این، در حالی که پیشرفت‌های تکنولوژی‌های اخیر بدون شک باعث بهبود فعالیت‌های پلیسی در راستاهایی مختلف شده است، گسترش تکنولوژی پیشرفته در امور پلیسی در سال‌های اخیر باعث سرعت کشف جرائم را بهبود بخشیده است.
به طورکلی پیشرفت‌های تکنولوژیکی همیشه باعث بهبود در ارتباط، همکاری، رضایت از کار یا تاثیرگذاری افسران در کاهش جرم و خدمت به شهروندان دارد. در حقیقت استفاده و اثرات تکنولوژی در یک اداره و همچنین در ادارات مختلف می‌تواند متفاوت باشد. به کارگیری تکنولوژی به شکلی کارآمد و استفاده از آن به شیوه‌هایی بهینه، به نظر در سطح درجات پایین‌تر از همه چالش‌برانگیزتر باشد اما مسائل زیادی می‌تواند به رفتارهای مدیریتی، فرهنگ اداره و دیگر عوامل زمینه‌ای وابسته باشد.
بر این اساس در حالی که مطالعه ما عواملی را نشان داد که می‌¬توانند ظرفیت تکنولوژی برای بهبود کارایی پلیس را محدود کنند، نمی‌توان گفت که پیشرفت تکنولوژیک در پلیس نامطلوب است و باعث پیشرفت نمی‌شود. اما تغییرات تکنولوژیکی بدون برنامه‌ریزی و تلاش کافی و بدون هنجارها و زیرساخت لازم ممکن است که پیشرفت‌های اساسی و آسانی را در عملکرد پلیس به همراه نداشته باشد.

بنابراین تغییرات تکنولوژیکی یک راهکار آسان برای ادارات درگیر با کمبود نیرو یا مشکلات مالی نیست اگر زیربنای اساسی (فرهنگی و سازمانی) آن اداره مورد بررسی قرار نگرفته باشد.
به کارگیری تکنولوژی یک فرآیند بلندمدت و ادامه دار در خود نیست بلکه فرآیندی است که به شدت به جنبه‌های بسیار دیگر از فعالیت پلیسی وابسته است.

بنابراین مدیریت تغییر تکنولوژیک در فعالیت پلیسی رابطه نزدیکی با مدیریت دیگر فرم‌های سازمانی دارد. بنابراین، ایجاد راهبرد در مورد کاربرد تکنولوژی ضروری است و باید ملاحظه دقیق شیوه‌های خاصی که تکنولوژی‌های جدید می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند و برای تمامی سطوح سازمان مورد استفاده قرار گیرند تا به اهداف مربوط به بهبود کارآمدی و مدیریت اداره را در بر گیرد.
پژوهشگران می‌توانند به پلیس در این ارزیابی‌ها کمک کنند تا تئوری‌های مربوط به به‌کارگیری تکنولوژی، شیوه‌های استفاده از تکنولوژی در ادارات پلیس، گوناگونی سازمانی و تاثیرات تکنولوژی بر جامعه و راندمان هزینه استفاده از این تکنولوژی‌ها را بررسی کنند. علاوه بر این، به پژوهش‌هایی نیاز هست تا روشن شود کدام استراتژی‌های سازمانی برای دستیابی به نتایج مطلوب مربوط به تکنولوژی و اجتناب از نتایج ناخواسته بالقوه منفی، بیشترین تاثیر را دارند.

این تلاش‌ها همچنین می‌توانند توسط مطالعه تطبیقی تجربیات پلیس در مقایسه با دیگر سازمان‌های دولتی یا خصوصی انجام شود و پژوهش در مورد تکنولوژی پلیس را با بدنه وسیع‌تری از پژوهش سازمانی در مورد تکنولوژی ادغام کند و به دنبال انتقال آموزه‌هایی در مورد راهبرد استفاده از تکنولوژی از انواع دیگری از سازمان‌ها به پلیس باشد. در تمامی این شیوه‌ها ما امیدواریم که توجه بیشتر به به‌کارگیری تکنولوژی و ارزیابی آن بتواند به ادارات کمک کند تا تصمیمات در مورد تکنولوژی را بهینه سازند و از منافع استفاده از تکنولوژی برای فعالیت پلیسی به طور کامل بهره‌مند شوند.

هلدینگ بین المللی سما

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا