سوخت صنعت با خاموشی
در مراسم تکریم عباس علیآبادی و معارفه سیدمحمد اتابک بهعنوان وزیر صمت بر نکات بسیار مهمی تاکید شد. یک نکته مهم این بود که در این جلسه محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری خطاب به علیآبادی گفت در تابستان امسال بهترین ساعات فعالیت تولیدی قربانی خاموشی شد. از طرفی وزارت صمت باید با نگاه به بخش خصوصی چابک برنامهریزی کند و برق صنایع سنگین باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. یک نکته دیگر این است که اقتصاد باید پیشبینیپذیر باشد.
در مراسم معارفه سید محمد اتابک بهعنوان وزیر صمت بر تامین زیرساختهای تولید و برق صنایع تاکید جدی شد. زیرا این زیرساختها برای توسعه صنعتی از اهمیت ویژهای برخوردارند.
مراسم تکریم عباس علیآبادی و معارفه سیدمحمد اتابک، بهعنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت، با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور در وزارت صمت برگزار شد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان اعطای رأیاعتماد به کابینه، سیدمحمد اتابک را با ۲۳۱رأی موافق از مجموع ۲۸۸رأی مأخوذه بهعنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت چهاردهم انتخاب کردند.
به گزارش «دنیایاقتصاد»، به نقل از وزارت صنعت، معدن و تجارت، محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور در این مراسم گفت: «جهش تولید» یعنی «تولید ثروت»، اما فعالیت چهاردهه گذشته مدیران ما نشان میدهد که نهتنها در تولید ثروت توفیق چندانی نداشتهایم، بلکه در مصرف ثروت پیشتاز بودهایم و این مصرف با تکیه بر منابع محدودی که در اختیار داشتیم صورت گرفته است. وی افزود: در دولت چهاردهم با نگاه به اسناد بالادستی و خصوصا برنامه هفتم توسعه تلاش میکنیم، هم تولید ثروت صورت گیرد و هم به شاخصهای مهمی مانند شاخص رشد و کاهش بیکاری برسیم.
وی با بیان اینکه همه این پیشرفتها، بدون مشارکت مردم و تنها با نگاه دولتی رخ نمیدهد، تصریح کرد: این در حالی است که سیاستهای کلی اصل ۴۴، بهانههای تنگنظرانه در زمینه حضور بخش خصوصی و حضور مردم را [از میان ] برداشته است.
عارف اضافه کرد: امروز در شرایطی قرار داریم که در اسناد بالادستی و خصوصا برنامه هفتم توسعه، هیچ کمبودی برای برنامهریزی و پیشرفت نداریم و حتی شاید با تورم قانون و سند هم روبهرو هستیم. اما چرا در سهدهه گذشته به آن تحولی که باید رخ میداد، نرسیدهایم و چرا به جایگاه اول منطقه در سال ۱۴۰۴ که قرار بود در اختیار ایران باشد، دست پیدا نکردهایم؟ وی با بیان جایگاه نامناسب ایران در شاخص رقابتپذیری جهانی، شاخص رقابتپذیری صنعتی، آزادسازی اقتصاد، بهبود فضای کسبوکار، شاخص نوآوری جهانی و… اظهار کرد: در دولت چهاردهم تلاش میکنیم هرچه سریعتر با اجرای برنامه هفتم توسعه که همزمان با آغاز فعالیت دولت و مجلس است، به اهداف مورد نظر برسیم.
رشد متوسط صنعت باید به ۸.۵درصد برسد
معاون اول رئیسجمهور در ادامه خطاب به سیدمحمد اتابک، وزیر صمت گفت: رشد متوسط صنعت در پنجسال اخیر ۲.۹درصد بوده که باید به ۸.۵درصد برسد. رشد متوسط سالانه معدن هم ۸.۲درصد بوده که باید به ۱۳درصد برسد. رشد بخش تجارت نیز ۴درصد بوده که باید به ۲۳درصد برسد.
وی همچنین خطاب به عباس علیآبادی، وزیر سابق صمت و وزیر کنونی نیرو، تاکید کرد: واقعیت این است که در تابستان با ۶ یا ۷ساعت قطعی برق روبهرو هستیم که این مساله به مجموعههای تولیدی، ضرر و زیان بسیاری وارد میکند که نمونهاش در صنعت ذوب فلزات است، در حالی که توقع رشد ۸درصدی داریم، صنعت ما باید در بهترین ساعات تعطیل شود و در اینجا تنها بحث عدمالنفع نیست، بلکه بحث ضرر مجموعههای تولیدی بسیار جدی است که در این زمینه باید کارهای زیربنایی و اصولی صورت گیرد.
عارف با بیان اینکه آنچه در وزارت صمت اتفاق افتاد، ادغام نبوده، بلکه الحاق بوده است، افزود: از وزیر صمت میخواهیم که برای ایجاد یک ساختار چابک با نگاه به بخش خصوصی برنامهریزی کنند.
وی خواستار توجه به اهمیت تحقیق و توسعه، پایش موانع تولید، رفع موانع توسعه صادرات، بهبود وضعیت بازار خودرو، گذر از خامفروشی محصولات، گذر از مونتاژ به نوآوری، دانشبنیان کردن صنایع، ارتقای رقابتپذیری صنعت و معدن، هوشمندسازی صنایع و افزایش بهرهوری، استفاده از فناوریهای نوین از جمله کوانتوم و هوش مصنوعی در صنعت، افزایش سهم معدن در تولید ناخالص ملی و عدالت صنعتی از طریق آمایش سرزمینی شد.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه خواستار آن شد که وزارت صمت برنامه سالانه خود برای رسیدن به اهداف تعیینشده را ارائه کند و اظهار کرد: نیمی از جمعیت کشورمان را زنان تشکیل میدهند و از وزیر صمت میخواهیم در مدیریتهای میانی و بالاتر از آن، از حضور جوانان و خانمها استفاده کند.
وی ادامه داد: اگرچه راهبرد اصلی ما رقابت جهانی است، اما در قدم اول باید حداقل در بین ۱۴ یا ۱۵کشور منطقه در جایگاه خوبی قرار بگیریم.
انتقاد اتابک از قطعی برق و آسیب آن به صنعت
در ادامه این جلسه، سیدمحمد اتابک، وزیر جدید صمت، با تشکر از رأی اعتماد مجلس به تمامی وزرای دولت چهاردهم گفت: با این رأی تاریخساز، یک وفاق ملی شکل گرفت.
وی با انتقاد از قطعی برق و ضرر گسترده آن به حوزههای صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: امیدواریم آقای علیآبادی که خودشان از خانواده صنعت و وزارت صمت بوده و فردی دانشمند هستند، توجه ویژهای به بهبود زیرساختهای تولید و خصوصا برق صنایع سنگین داشته باشند. وزیر صمت با بیان اینکه تعهد میکنم فضای سالم و امنی برای تمام کسانی که دانش و سرمایهشان را در اختیار کشور قرار میدهند ایجاد کنیم، بیان کرد: باید شرایطی را ایجاد کنیم که صنعتگران، معدنکاران و تجار بتوانند به ما اعتماد کرده و در اقتصاد مشارکت کنند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه مقابله با فساد، استفاده از همکاران قوی و امین و حمایت از کارکنان شریف و امین، رویکرد اصلی این وزارتخانه است، گفت: برنامهای که قصد اجرای آن را داریم، در ۹راهبرد و ۷۶برنامه عملیاتی، طراحی شده که از برنامه پیشرفت هفتم کشور اقتباس شده و تلاش میکنیم آن را محقق کنیم.
منبع: دنیای اقتصاد