یادداشت

تـرویـج نـوآوری بـرای اقتصاد اقیانوسی پایدار(قسمت اول)

در حالی که فناوری‌های جدید و گاهی اوقات مخرب می‌توانند تغییرات عظیمی ایجاد کنند، اغلب در الگوهای موجود "کار و تجارت" گنجانده شده‌اند. با این حال، خود کسب و کار به تنهایی مشکلات پیش روی اقیانوس‌ها را حل نخواهد کرد. برخی نشانه‌ها حاکی از آن است که در جوامع علمی و تجاری این موضوع به رسمیت شناخته شده است و تلاش‌هایی برای بررسی رویکردهای نوآورانه برای توسعه اقتصاد اقیانوس انجام می‌شود. این موارد بر روی نکات ذیل تأکید می‌کنند: اهمیت علم در اتخاذ یک رویکرد یکپارچه‌تر برای درک اقیانوس ها، مزایای استفاده از هم افزایی های فناوری، نیاز به دانشگاه و کسب و کار برای کمک به ایجاد فرهنگ جدید آموزش و مهارت، نیاز به تجزیه و تحلیل های آینده نگرانه در حوزه اقیانوس.

احمد مولائی، مدیرعامل هلدینگ بین المللی سما، کارشناس تجارت بین الملل:

درمطالعـه‌ای که اخیـراً انجام شـد، نیـاز بـه مطالعات میان رشته‌ای را به شرح زیـر خلاصه کـرد: همانطـور که توسعـه به سمت حـاشیه اقیانـوس می‌رود، مـا بـه یـاد بـهره‌بـرداری غیـراصولی اکوسیستم‌هایی می افتیم که قبلاً در امتـداد لبه خشکـی حاشیـه و در دریاهای کم عمق رخ داده و ادامه دارد. یک دستور کار علمی جدید لازم است تا یک شتاب بزرگ در این حـوزه گسترش یـابد و از تکرار اشتباهات گذشته جلوگیری شود.

به طـور خـاص، به یـک تحقیق نوآورانه برای اطلاع‌رسـانی به یک سیـاست که منجـر بـه اقدامات اجتماعی و تقویت پایداری اقیانوس و ساحل می‌شود، مورد نیاز است. (Glavovic و همکارانش, 2015)

این ایـده که فعالیت‌های مختلـفِ مبتنـی بر اقیانوس، ممکن است در یک مکان واحد جمع شوند، برای مدتی مورد بحث قرار گرفته است (Lacroix and Pioch, 2011). ایـن ایـده از مزایـای بالقـوه‌ای ناشی می‌شود که می‌تواند از نظر هزینه، بسیار پایین باشد و برای زیرساخت‌های مشترک، کاهش تـأثیر بر محیط زیست دریایی و برنامه‌ریزی مؤثرتر برای استفاده از فضای اقیانوس به کار آید.

پایگاه خبری سما

هم گامی فناوری میان بخشی

هم‌افزایی‌هـای بالقوه فعـالیت‌های مبتنـی بر اقیانوس عمدتاً بر تولید انرژی متمرکز بود، مانند عملیات باد دریایی و نفت و گاز دریایی. اما ایـده ارتباط اَشکال آبـزی پـروری دریایی، با ساختارهای دریایی نیز به زودی باعث شد تا ایده‌های مربوط به اوقات فراغت و گردشگری، تحقیقات دریایی و بیوتکنولوژی دریایی دنبال شود. روش‌هـا و ابزارهـای سـاخت و سـاز دریـایـی کم عمـق، از جملـه پشتیبانـی دریایـی، اغلب مکمل هستند و می‌توانند در هر دو پروژه نفت و گاز و انـرژی‌های تجدیدپذیردریایی استفاده شوند. در حال حاضر، برخی از کارآمدترین پشتیبانی‌های دریایی، ساخت و ساز، سیستم عامل های جک آپ، کشتی‌های ظرفیت بالا و… با هزینه های کوچک کار می‌کنند. با این حـال، در مقابـل، روش‌ها و تجهیـزات در آب‌های عمیـق با آب‌هـای کم‌عمـق متفـاوت است (به عنوان مثال، نیـاز به موقعیت پویـا، سیستمـاتیک، فناوری مداخله از راه دور و … دارد.) (Borelli, Forthcoming).

بسیـاری از هم‌افزایی‌ها بـرای توسعه انرژی‌های تجدید پذیر اقیانوس اعمال می‌شود. درهم‌آمیختـن تولیـد بـرق از منـابـع دریـایی تجدید پذیر و زمینه های تولید نفت و گاز همیشه ساده نیست. یک مزیت آن در کاهش تنـوع، در تـأمین انرژی است. در حالی که انـرژی موج در درجه اول یک پدیده باد محور است، در یک مکان و زمان خاص، سطح انرژی در بـاد و امواج ممکن است متفاوت باشد. همچنیـن حدس و گمان‌هایی در مـورد امکـان ادغام سایر انرژی‌های تجدیدپذیر دریایـی با باد دریـایی وجود دارد. چنین طرح های” هیبریدی” همان زیرساخت یا پایه را با توربین بادی دریایی به اشتراک می‌گذارند.

این هزینه مشترک با توجه به اهمیت زیرساخت در یک پروژه دریایی، به نوبه خود منجر به کاهش هزینه ها خواهد شد. مـزیت بعـدی ممکن است در تأثیـرات زیست محیطی کوچک باشد، اما انتظار می‌رود در تولید ترکیبی، نتیجه جداگانه داشته باشد. (Anson, forthcoming)

با ایـن حال، به نظر می رسـد که توسعـه آینـده بخش هـای انـرژی مـوج و سیـل بـا توسعـه در بخش های دیگر مانند انرژی باد دریایی ، نفت و گاز و انرژی آبی مرتبط خواهد بود. فرصت‌های قابل توجهی برای هـم مکان سازی فنـاوری ها وجـود دارد، بـه عنـوان مثال برای انـرژی موج، سیـل و بـاد دریایـی و استفـاده از سیستم عامل های مشترک. فرآیندهای یادگیری متقابل، زیرساخت‌های مشترک و نوآوری‌های زنجیره تأمین مشترک برای گسترش آینده بخش انرژی اقیانوس و بخش های مرتبط مفید خواهد بود. در حال حاضر در رابطه با انرژی‌های تجدیدپذیر و آبزی پروری، توسعه مشترک مزارع بادی دریایی با آبزی پروری اقیانوس در نظر گرفته شده است. (Wever, Krause & Buke, 2015)

زیرساخت های خاص و شرایط محیطی، در یک مزرعه بادی دریایی نوع آبزی پروری را که می‌تواند انجام شود تعیین می‌کند. کشت جلبک دریایی یک امکان دیگر است، با هدف برداشت زیست توده برای تولید ماهی و خوراک حیوانات، سوخت های زیستی و انرژی. از آنجا که مناطق مزارع بادی دریایی، اغلب ممکن است برای حمل و نقل و ماهیگیری تجـاری بسته شوند، شرایط برای آبزی‌پروری می‌تواند مطلوب باشد، زیرا می‌تواند در جهت تعیین یک پارک، برای حفاظت منطقه دریایی باشد. ماهی‌ها احتمالاً به مزارع جلبک دریایی جذب می‌شوند و از آنها برای پناهگاه استفاده می‌کنند. علاوه بر این، جلبک دریایی می‌تواند مواد مغـذی و پرانرژی را فراهم کند. علاوه بر این، ادغام آبزی پروری دریایی با مزارع بادی به ارائه پشتیبانی ساختاری لازم که عملیات آبزی پروری به آن نیـاز دارد کمک می‌کند، در حالی که مزارع بادی در صورت آموزش مناسب از فعالیت های نگهداری انجام شده توسط کارگران آبزی پروری بهره مند می‌شوند. (Allard, 2009)

در سمت دیگر، پایه های توربین بادی به خوبی تنظیم شده اند تا در برابر نیروهای خاص محیط اقیانوس مقاومت کنند. علاوه بر این، مزارع بادی دریایی اغلب دور از ساحل واقع شده اند، که منجر به مسافت های طولانی حمل و نقل می‌شود که می‌تواند از نظر اقتصادی برای عملیات آبزی پروری دریایی، چالش برانگیز باشد. با وجود این موانع بالقوه، مزایای بالقوه ای مانند قراردادن توربین‌های بادی دریایی با آبزی پروری قابل توجه است، به ویژه اگر هدف از استفاده، چند منظوره باشد، باید از همان ابتدا در فرآیند طراحی، توسعه و ساخت و ساز گنجانده شود. زیـستگاه‌هـای مـصنـوعی بـرای حـمـایت از عمـلکـردهـای زیست محیطی مانند حفاظت، پرورش، تخـم ریزی و تغـذیه، می‌توانـد به عنوان بخشی جدایی‌ناپذیـر از زیـرساخت‌ها طراحی شود. همچنین برای محیط اطراف آن، ایجاد تنوع بیشتر در امتداد ساختار از سطح (به طور عمده برای لارو و جوانـه‌ها مناسب است) تـا کف دریا (بـرای نمونه‌های بالغ) و تحریک تنوع زیستی و توسعه زیست توده در سراسر منطقه مزرعه بادی (Lacroix & Pioch, forthcoming, 2011)

آزمایـش تجهیـزات مـوجـود در مکان‌هـای دریایی بـه پیشرفت‌های تکنـولوژیکی و بـررسی دقیق مسائل عملـی، بهداشتی، ایمنی، مسئولیت، اقتصادی، عملیاتی، حقوقی و تجاری متکی خواهد بود. (DEFRA, 2015)

هلدینگ بین المللی سما

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا