ضـرورت توجـه بـه ورزش همگـانــی و توسعه آن در جامعه
علیرضا ملکی کارشناس ورزش:
توجه به سیاست های بالا دستی در جامعه در جهت توسعه ورزش همگانی نقش بسزایی را دربرخواهد داشت. البته این امر منافاتی با برنامه ریزی در خصوص ورزش قهرمانی نخواهد داشت. ورزش همگانی با نام ورزش تفریحی نیز شناخته که فعالیت های حرکتی کم هزینه و ساده و قابل دسترس برای همه را در بر می گیرد. ورزش همگانی اهداف مختلفی را دنبال می کند که مسئله بهداشت و تندرستی یکی از آنان است.
از دیگر اهداف آن می توان به هدف های روانی و اجتماعی و پرورشی و اخلاقی و هدف های حرکتی و مهارتی اشاره کرد. در این راستا می توان به طبقه بندی ورزش همگانی، که مورد اشاره در (مأخذ) کتابراه می باشد، استناد نمود:
– ورزش همگانی
– ورزش غیر رسمی
– ورزش برون بخشی
– ورزش درون بخشی و ورزش
– ورزش آموزشی
در ادامه برای اجراسازی مواردی که عنوان شد نیاز به سیاست گذاری هایی است که به آسیب شناسی و توسعه ورزش همگانی در کشور کمک کند. موضوع بعدی مطالعات تطبیقی بر روش های سیـاست های ورزش همگانـی می باشد که در کشورهای نروژ، سوئد، هلند، دانمارک، استـرالیا، ترکیـه و فرانسه اتخاذ و به اجرا گذاشته شده است. کمیته ورزش و اوقات فراغت، اولیـن بــار در ســال 1964 مـیــلادی بــه ابتـکــار (پروفسور لیزلوت دیم) در کالج فدرال آلمان تأسیس شد و تعلیم و تربیت دست اندرکاران ورزشی آن کشور را آغاز کرد.
اغلب متخصصان فعلی آلمان از دانش آموختگان این کالج هستند. پیش از این در سال 1953 نتیجه مربوط به اوقات فراغت نشان می داد که جوانان در اوقات فراغت خود بیشترین اولویت را به ورزش و فعالیت های تفریحی می دهند. نخستین نظریه ایجاد کمیته هایی در زمینه ورزش و اوقات فراغت به سخنرانی به یادماندنی «بارون پیر دو کوبرتن» باز می گردد که در سال 1963 در شهر پاریس انجام شده بود. در این سخنرانی بر توسعه فعالیت بدنی در اوقات فراغت تأکید شده بود. یکسال بعد از آن سخنرانی، کمیته مزبور با الهام از همان سخنان تأسیس شد.
کمیتـه بیـن المللـی ورزش و تربیـت بـدنـی (ICSSPE) یکـی از سازمان های بین المللی قدیمی است که در کشورهای اروپایی سابقه دیرینه دارد. به مرور زمان و با رشد ورزش در جهان، سازمانی به نام «ورزش برای همه» در بطن آن تأسیس و یکی از 6 کمیته اصلی ICSSPE شد. در اول ژانویه 1983، ICSSPE به ICSPE تغییر نام داد که “S” دوم برای گنجاندن علوم در عنوان کمیته بود.
سرانجام در سال 1984 به عنوان یک سازمان از سوی کمیته بین المللی المپیک به رسمیت شناخته شد. هرچند ورزش همگانی یک عامل اساسی در تـأمین سلامتـی و کیفیـت زندگـی افـراد جامعـه می باشد ولی مـردم بر اساس فرهنگ و نگرش، باورها و همچنین با توجه به ویژگی های فردی (سن، جنـس، شغـل) و وضعیـت مـادی خـود در ورزش همگانـی شرکت می کنند.
در کشور ما ورزش همگانی از سال 1358 تحت عنوان ورزش محلات آغاز و در سال 1362 به صورت قانونی تحت عنوان جهاد تربیت بدنی رسمیت یافت و رشد و گسترش آن به عنوان اولین وظیفه قانونی کلیه رسانه های ورزشی به ورزش قهرمانی تا کنون پژوهش جامعی در مورد وضعیت ورزش همگانی ایران انجام نگرفته است.
فدراسیون ورزش همگانی جمهوری اسلامی ایران با هدف ایجاد امکانات و بستر مناسب به منظور ایجاد نشاط و شادابی در مردم و به دنبال آن بالا بردن سطح مهارت ها در سال 1371 بر اساس اساسنامه فدراسیون ها تشکیل شد. این فدراسیون در جهان به نام مخفف TAFISA و در آسیا به نام مخفف ASFA فعالیت می نماید.
فدراسیون ورزش همگانی با شعار ورزش برای همه، سعی در نزدیک کردن مردم به ورزش دارد به گونه ای که معتقد است با توجه به سلیقه و علاقه مردم، هرکس، هرکجا، هروقت با هر بودجه بتواند ورزش کند. یعنی مردم با کمترین امکانات و هزینه به سمت ورزش روی بیاورند و نیز در این راه تلاش نمایند تا با همکاری سایر سازمان ها و ارگان هـا از جمله صداو سیما و وزارت کشور و شهــرداری هـا و دیـگـر سـازمـان هـا و نـهـادهـا بسـتـری منـاسـب بـرای ورزش آماده سازد.
و به این منظور از طریق تبلیغات در صدا و سیما و رسانه های گروهی برای آگاهی مردم به امـر ورزش ایجاد انگیزه از طریـق برگـزاری جشـنواره هـا، مسابقـات، سمینارها،کنگره ها و برگزاری کلاس های آموزشی، تهیه و تجهیزات مورد نیاز مثل استقرار میزهای سیمانی تنیس روزی میز، میزهای شطرنج در اماکن عمومی و ایجاد امکانات و آمـاده کردن زمیـن و وسایل ورزشی در اماکن عمومی (برای بسکتبال، والیبـال، اسکیـت و …) و تهیه پوستـر، بروشور، کتاب، لباس و توزیع آنها در بین مـردم سـعـی در گسـتـرش ورزش و در نتیـجـه تنـدرستـی و سلامتـی در بیـن جامعه شود. ایـن فـدراسـیـون بـا زیرگروه های خود که تحت عنوان انجمن و هیأت می باشند، با توجه به وظایف و اهـداف تعـریف شده فعـالیت می کنـد.
فدراسیون ورزش همگانی با ترکیب مجمـع عمومـی کـه منتخـب نماینـدگـان و رؤسای هیأت های ورزش همگانی استـان هـا و سازمان هـا می باشد، به منظـور اداره امـور ورزش همگانـی در قـالـب انـجـمـن هـای تـخـصصــی ورزشی از کمیتـه های مختلفـی استفـاده می نمایـد.